Fietstechniek én op de mountainbike door het bos

De jongeren van Flevodrome Lelystad kunnen de komende tijd weer op pad met de mountainbike én aan de slag met fietstechniek. Giant Benelux overhandigde het leer- werk en trainingscentrum 3 juni jl.  zes nieuwe mountainbikes. Voordat ze het nabijgelegen bos in kunnen, moeten de jongeren eerste aan de slag met het in elkaar zetten van de fietsen.

“Ons doel is om jongeren te begeleiden richting onderwijs of werk. Dit doen we bijvoorbeeld door jongeren weer structuur en ritme te bieden en door hen werknemers- of studievaardigheden aan te leren. Bij Flevodrome gaan we vooral met jongeren aan het werk, of nog beter gezegd, de jongeren gaan aan het werk. Daarnaast zijn we ook bezig met gezondheid, door bijvoorbeeld samen te koken en te eten, maar ook door sport en beweging. Met onze locatie pal aan het mountainbikeparcours in Lelystad is de combinatie met fietsen logisch. Onze oude fietsen zijn al een tijdje geleden afgeschreven en tot ons verdriet hadden we dus geen passende fietsen meer”, vertelt Gaatze Boersma, coördinator van Flevodrome.

Sporten en een vak leren

Flevodrome is dan ook heel blij met het aanbod van Giant. Normaal gesproken worden de fietsen in de fabriek van Giant in Lelystad opgebouwd en klaargemaakt voor verzending naar fietsenwinkels in binnen- en buitenland. De winkels maken de fietsen vervolgens rijklaar. In dit geval zullen de jongeren zelf hun eigen fietsen opbouwen, juist om ervaring op te doen en hen te interesseren het vak. De fietsen zijn een ideaal instapmodel om (opnieuw) het fietsen te ontdekken. Daarnaast hebben ze alle benodigde eigenschappen voor de jongeren om kennis te maken met fietstechniek, zoals onderhoud aan de aandrijving, kabels en vering.

Waardevolle combinatie

De combinatie van werk, sport en bewegen is in het verleden al succesvol gebleken. Flevodrome heeft de afgelopen jaren op deze manier al vele jongeren met succes naar werk, onderwijs of een passend zorgtraject begeleid. Giant en Flevodrome zijn dan ook blij met de samenwerking. “Door te fietsen maken de jongeren kennis met beweging, met nieuwe omgevingen en met grenzen van zichzelf. Dat is ontzettend waardevol voor hun ontwikkeling”, aldus Gaatze.